Gå till innehåll

Region Stockholm med i utvärdering av produkt för prostatabehandling

Publicerad

Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) har uppdaterat rekommendationen som gäller produkterna SpaceOAR Hydrogel och Barrigel, så kallade rectal spacers, att användas vid strålbehandling av prostatacancer. Region Stockholm blir nu en av fyra regioner som är med och följer upp införandet en av produkterna och ersätter Region Uppsala.

MTP-rådet kom 2022 med en rekommendation för stegvis införande av produkterna SpaceOAR Hydrogel eller Barrigel. Produkterna är så kallade ”rectal spacer-gel” och används för att minska stråldosen till ändtarmen vid strålbehandling av prostatacancer. Rekommendationen avsåg att påbörja ett stegvis införande av produkterna i Region Skåne, Västragötalandsregionen, Region Uppsala och Region Västerbotten. Region Uppsala har dock inte haft möjlighet att prioritera ett införande och istället kommer Region Stockholm nu att gå med i införandet för en av produkterna.

Den strukturerade uppföljningen har hittills gett lärdomar om förutsättningar för användning, dock inte i den omfattningen att rekommendationen kan breddas eller ändras i sak. Övriga regioner uppmanas fortsatt att avvakta införande.

De fyra regionerna kommer att följa upp metoden med att använda ”rectal spacers” genom att rapportera till kvalitetsregistret Nationella prostatacancerregistret, NPCR.

– Syftet med rekommendationen är att vi låter de här fyra regionerna utvärdera produkterna för att få underlag till ett eventuellt breddinförande i vården, säger Ulrica Fjärstedt, ordförande i MTP-rådet.

Senast ändrad