Så blir det win-win när NPO och MTP-rådet jobbar ihop
Publicerad
När det Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) tar fram sina rekommendationer är samarbetet med de nationella programområdena (NPO) många gånger avgörande. Det är ibland ett stort antal produkter som behöver utvärderas och här kan NPO ge en snabb och bra lägesbild över hur produkter används i vården och dela med sig av den kliniska erfarenheten. Men det handlar också om att NPO får en roll i att vara med och påverka införandet av medicinteknik. En win-win helt enkelt.
Nationellt system för kunskapsstyrning hälso och sjukvård kan för en utomstående ibland framstå som komplext och snårigt. Men vid en närmare betraktelse är organisationen väl strukturerad och en form som erbjuder värdeskapande kunskapsutbyte – ett nät av kunskap och kompetens. Ett exempel är samarbetet inom medicinteknik. MTP-rådet har som uppdrag att ge rekommendationer till regionerna vid införande av medicintekniska produkter. Det gäller till exempel produkter där det råder ojämlikt användande i regionerna eller hälsoekonomiska oklarheter.
NPO – ett avgörande samarbete
Bakom varje rekommendation ligger ett omfattande utvärderingsarbete, ofta i samarbete med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Men ett avgörande samarbete är det med de nationella programområdena, NPO. Det är här kunskapen om den kliniska nyttan med en produkt finns. Beredningsgruppen till MTP-rådet vänder sig ofta till programområdena för att få utlåtande om produkter och produktområden som kan vara aktuella för en rekommendation. Det är i det samarbetet man kan få fram hur en medicinteknisk produkt används, hur evidensläget ser ut och om det finns alternativa produkter på området.
Sophia Frantz är överläkare på Skånes universitetssjukhus och ledamot i MTP-rådets beredningsgrupp och har utvecklat ett värdefullt samarbete med samarbete med två nationella programområden som Södra sjukvårdsregionen har värdskap för NPO njur- och urinvägssjukdomar och NPO nervsystemets sjukdomar. Även primärvård och tandvård ingår i värdskapet.
– Jag har haft ett bra samarbete med till exempel nationellt programområden för njur- och urinvägssjukdomar när vi skulle titta på produkter för behandling av godartad prostataförstoring inför en eventuell rekommendation. Från början handlade det om ett fåtal produkter som lyftes för utvärdering till HTA syd, men vi kom fram till att vi behövde titta brett på vilka produkter som används nationellt. Tillsammans med TLV och programområdet kunde vi göra ett bra urval och få fram ett bra underlag till i första hand kommande vårdprogram, men som även skulle kunna fungera som stöd till en eventuell rekommendation.
NPO – ett kvalitetsfilter
Sophia Frantz beskriver hur NPO kan fungera som ett kvalitetsfilter när det gäller urval av produkter. Varje år kommer det in ett par hundra produkter som beredningsgruppen ska ta ställning till. Produkter som bland annat TLV fått fram i sina horisontspaningar eller kommit som förslag från någon av regionerna.
– Vi kan få in mängder av förslag på produkter som vi i beredningsgruppen ska bedöma för en eventuell rekommendation. Beredningsgruppen kan göra en grovgallring, men sen måste vi få specialister på området att hjälpa oss med bedömning, och här är programområdena ovärderliga. Även om ett NPO alla gånger inte känner till den specifika produkten, så hjälper de till att hitta någon som kan. Men det behöver inte alltid vara stora frågor, ibland kan jag höra av mig och bolla en enkel fråga med någon i programområdet. Vi har goda relationer och det gör mitt uppdrag i beredningsgruppen både enklare och bättre. Här vill jag särskilt lyfta processledarna som verkligen bidrar till att underlätta samarbetet.
Beredningsgruppen är också remissinstans för kunskapsstöd. Ungefär ett femtiotal remisser per år granskas, vilket också innebär ett samarbete med både NPO och deras arbetsgrupper (NAG) som tar fram kunskapsstöden.
– Alla remisser innehåller inte medicintekniska produkter, men i de fall de gör det kan vi ha synpunkter. Remisserna blir också en del i samarbetet, de ger oss möjlighet att påverka och hålla koll på produkter i kunskapsstöden.
Kännedomen kan bli bättre
Men hur pass väl känner de nationella programområdena till MTP-rådet egentligen? Det kan nog se lite olika ut, tror Sophia.
– Kunskapen om MTP-rådets arbete är nog inte helt spritt bland alla NPO. Det kan bero på olika saker, till exempel att de inte haft några medicintekniska ärenden. Men vi arbetar för att öka kännedomen om oss och få till bra samarbetsformer. Bland annat genom att göra den här artikeln.
Senast ändrad