Smidigt regionsamarbete när ny standard för infarter införs
Publicerad
NRFit är en ny standard för så kallade neuroaxiala infarter och regional anestesi, utvecklad för att minska risken för feladministrering av läkemedel. Standarden har nu introducerats i alla regioner och ersätter tidigare kopplingsmodeller, som kunde leda till förväxlingar och ibland allvarliga incidenter. Så här gick samarbetet mellan regionerna till.
I februari 2023 beslutade Hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket att ett nationellt införande av NRFit behövde göras i regionerna. Nationell samverkansgrupp för läkemedel och medicinteknik (NSG LMMT) utsågs till styrgrupp för samordningen av införandet och en nationell genomförandegrupp utsågs.
Syftet med att ha NRFit som standard i vården är att minska risken för feladministrering av läkemedel. Eftersom NRFit-kopplingar är specifikt utformade för neuroaxiala infarter, kan de inte kopplas felaktigt till intravenösa infarter. Detta minskar risken för att läkemedel avsedda för nervsystemet administreras intravenöst och vice versa.
Nationellt nätverk
Eva Joelsson-Alm arbetar som specialistsjuksköterska inom intensivvård på Södersjukhuset i Stockholm och är ordförande i Nationellt programområde Nationellt programområde perioperativ vård, intensivvård och transplantation (Pivot). Eva har haft en central roll i samordningen av införandet av NRFit. Ett projekt som pågått ett par år.
– I NPO Pivot föreslog vi redan 2020 att vi skulle ha ett nationellt införande av NRFit. Det är standard som de flesta länder går mot för att få en ökad patientsäkerhet. Även om alla är överens om att det behövs ett nationellt införande, så är det ju fortfarande så att varje region fattar sitt eget beslut, säger Eva Joelsson-Alm.
Genomförandegruppen, som förutom Eva bestod av Petra Widerkranz (medicinsk rådgivare i region Skåne) och Johan Welander (inköpschef i region Gävleborg) beslöt att bilda ett nätverk i juni 2023 med representanter från alla regioner. Nätverket skulle samordna införandet, men också dela med sig av erfarenheter från sina regioner.
– De som representerade regionerna kunde vara läkare, sjuksköterska men också MT-ansvarig eller inköpsansvarig. På det hela taget fungerade nätverket väldigt bra. Det handlade om att inventera inom vilka områden NRFit behövdes i vården och göra tidsplaner för införande. Många av utmaningarna fanns i de lokala detaljerna och där kunde vi tipsa och hjälpa varandra.
Till en början fanns ett fast datum då införandet skulle ske, men eftersom alla regioner har olika förutsättningar blev det istället en 2-månadersperiod inom vilken regionerna själva fick bestämma när införandet skulle ske.
– Hösten 2024 var vi i stort sett klara med införandet. Nu återstår bara två norrlandsregioner, som väntar på att material ska finnas tillgängligt för inköp, säger Eva.
Gott exempel på ordnat införande
Eva Joelsson Alm sammanfattar projektet som ett lyckat samarbete och ett gott exempel på ett ordnat införande av medicinteknik.
– Att jobba på det här sättet kan vara en bra erfarenhet och kan säkert bli en modell för kommande och liknande projekt. Nu har vi också gjort en utvärdering och frågat regionerna om projektet. De svar vi fått in är på det hela taget mycket positiva, avslutar Eva Joelsson Alm.
Johan Bratt är ordförande för styrgruppen för Nationell samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik (NSG LMMT), alltså den beslutsgrupp som tog initiativet till projektet. Han håller med Eva Joelsson Alm om hur bra samarbetet mellan regionerna fungerat.
– Vi i gruppen är väldigt nöjda med hur arbetet bedrivits och att alla regioner nu infört den nya standarden. Det här betyder mycket för patientsäkerheten, men också att det blivit enklare och tryggare för vårdpersonalen med bara ett system att hantera, säger Johan Bratt.
Senast ändrad